pinecha

pinecha

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 98]

Wołowina w porach

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Mięso pokroić na duże porcje, cebulę w półksiężyce ...

Wołowina w porach

Składniki:

Wołowina w porach

 

  • Około ½ kg wołowiny może być więcej,
  • 3 cebule,
  • 3 łyżki masła,
  • sól,
  • pieprz czarny i ziołowy,
  • ostra i słodka papryka,
  • 3 pory (biała część),
  • ¼ kg marchewki,
  • 10 średnich kapeluszy leśnych suszonych grzybów,
  • 2 kostki rosołowe,
  • pęczek kopru,
  • świeże zioła do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Wołowina w porach
Mięso pokroić na duże porcje, cebulę w półksiężyce. W garnku rozgrzać masło, podsmażyć na nim cebulę i mięso i kapelusze grzybów. Przyprawić solą, pieprzem i papryką. Pory i marchewki pociąć w słupki. Pokrojone warzywa włożyć do garnka. Podlać 2 litrami wody, dodać kostki rosołowe. Przykryć garnek i gotować mięsko (ponad godzinę) na małym ogniu. Od czasu do czasu zamieszać. Pod koniec gotowania dodać drobno posiekany koperek. Danie podawać np. z kaszą i przyozdobione świeżymi ziołami. http://kuchnia.my-forum.pl/posts/1054/884/