Sposób przygotowania:
Wołowina w sosie własnym w słoikach1. Mięso myjemy, oczyszczamy z kości i mielimy do jednej miski.
2. Dodajemy przyprawy ok. 8-10 małych łyżeczek soli, pieprzu to już wedle uznania, ziela angielskiego z umiarem żeby nie smakowało tylko nim, papryki może być cała saszetka.
3. Czosnek wyciskamy do mięsa i wszystko dokładnie mieszamy.
4. Do czystych słoiczków wkładamy masę mięsną, musimy zapełnić ok. 4/5 słoiczka. Słoiki szczelnie zamykamy!
5. Garnek musi być duży, ja robię w 10 litrowym. Na dnie kładziemy ściereczkę, ustawiamy słoiki i zalewamy ciepłą wodą z kranu. Tak aby słoiki były dobrze zakryte.
6. Gotujemy przez 3 godziny. Cały czas warto mieć w pogotowiu czajnik z wrzątkiem żeby uzupełniać poziom wody. UWAGA! Nie lać wrzątku po wieczku słoiczka, chyba, że ktoś chce szukać wieczka po całej kuchni :P
7. Po ugotowaniu wylewamy ostrożnie wodę i wyciągamy słoiczki. Ustawiamy je w chłodnym miejscu żeby ostygły a potem wkładamy do lodówki. Póki co najdłużej wytrzymały 12 dni, więcej nie mogłem sprawdzić bo zjadłem ;)
8. Podajemy wymieszane z ryżem albo makaronem. Mała wskazówka, jeżeli zrobiło nam się za słone to ryż gotujemy nieosolony i mieszamy na patelni z mięsem, wtedy wyciągnie nam sól i będzie ok.
9. Cały czas pamiętam o tym żeby rodzina nie wiedziała bo nas objedzą ;)