Sposób przygotowania:
Wołowina z piwem z ziołowymi kluskami
Piekarnik rozgrzać do 160stopni. Cebule obrać, opłukać i pokroić w plastry. Marchewki obrać, umyć, osuszyć i pokroić na grubsze plasterki. Mięso umyć i pokroić i kostkę. W żaroodpornym naczyniu rozgrzać olej. Wrzucić cebulę i marchewkę. Smażyć 5 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Na stolnicy wysypać 4 łyżki mąki, szczyptę soli, pół łyżeczki pieprzu. Wyłożyć na to mięso i ugniatać do chwili aż każdy kawałek będzie obtoczony w mące. Z naczynia żaroodpornego łyżką wyjąć warzywa i odstawić. Wrzucić mięso i obsmażyć na brązowo z każdej strony - jeśli mamy małe naczynie to zróbmy to porcjami. Do naczynia żaroodpornego wrzucić całe mięso, warzywa, wlać piwo, wrzucić cukier, liście laurowe i tymianek. Wszystko przemieszać i zagotować. Przykryć i wstawić do piekarnika na 1 i 3/4godz. W tym czasie przygotowujemy kluski. Do miski wrzucić mąkę, proszek do pieczenia, sól. Dodać smalec, pietruszkę i wodę niegazowaną. Ugniatać do chwili aż ciasto będzie miękkie i ścisłe. Uformować nieduże kulki. Naczynie żaroodporne wyjąć z piekarnika, odsłonić, ułożyć na daniu kluski. Wstawiamy do piekarnika na kolejne 30 minut. Danie podawać w naczyniu, w którym się piekło. Smacznego :)