gosiek i edzia

gosiek i edzia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 228]

Wróbelki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Wróbelki to odmiana domowych gołąbków bez zawijania

Wróbelki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wróbelki

 

  • 1 kg mięsa mielonego
  • 4 jajka
  • 2 szklanki ryżu
  • 1,5 szklanki kaszy manny
  • 1 średnia kapusta
  • 2 duże marchewki
  • 3-4 ząbki czosnku
  • pęczek koperku
  • pęczek natki pietruszki
  • kilka listków bazylii
  • 1 koncentrat pomidorowy
  • przyprawy

Sposób przygotowania:

Wróbelki
Do miski z mięsem mielonym wbij jajka, wsyp ryż i kaszę mannę. Marchewkę umyj, obierz i zetrzyj na tarce, kapustę obierz z wierzchnich liści, pokrój na cztery części i również zetrzyj na tarce. Warzywa połącz z masą mięsną, dodaj posiekaną natkę pietruszki, koperek i bazylię. Posiekaj czosnek i dodaj do mięsa,przypraw do smaku solą i pieprzem.Dokładnie wymieszaj masę mięsną i formuj z niej małe kotleciki, które obsmażaj na patelni na złoty kolor. Obsmażone kotleciki, układaj w rondlu i zalej zalewą zrobioną z koncentratu pomidorowego i wody z solą do smaku. Zalewa powinna przykrywać całość kotlecików. Duś pod przykryciem ok. 1,5 godziny na małym ogniu.
Wróbelki
Do mięsa mielonego wbij jajka, wsyp ryż i kaszę mannę
Wróbelki
Zetrzyj na tarce kapustę i marchewkę, dodaj posiekane zioła
Wróbelki
Masę mięsną dokładnie wymieszaj, na jednolitą masę
Wróbelki
Formuj małe kotleciki i smaż na oleju na złoty kolor