kar.mal

kar.mal

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 37]

Wstążki w sosie serowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Niesamowicie kremowy sos, który zdecydowanie wart jest skosztowania. Świetnie nadaję się do makaronu lub jako dip serowy.

Wstążki w sosie serowym

Składniki:

Wstążki w sosie serowym

 

  • 400 g makaronu wstążek
  • 260 g sera ementalera w plasterkach
  • 250 ml śmietany 30%
  • 1 brokuł
  • ser brie (opcjonalnie)
  • natka pietruszki
  • cukier, suszona pietruszka, pieprz

Sposób przygotowania:

Wstążki w sosie serowym

ETAP 1:

Wstążki w sosie serowym
Brokuła podzielić na różyczki, łodygę pokroić w talarki.

Makaron ugotować, brokuła podzielić na różyczki, dokładnie umyć i również ugotować w osolonym wrzątku. Pietruszkę umyć, osuszyć i posiekać.

ETAP 2:

Wstążki w sosie serowym
Roztapiający się ser należy często mieszać, bo szybko przywiera do garnka.

Do garnka wlać około dwie łyżki śmietany, podgrzewać na małym ogniu dodając plasterki sera. Sos mieszać często, aż powstanie gładka masa. Wlać powoli resztę śmietany nie przerywając mieszania i podgrzewać jeszcze przez 3 minuty.

ETAP 3:

Wstążki w sosie serowym
Sosu nie doprawiamy solą, bo ser jest wystarczająco słony.

Gdy z sera i śmietany powstanie gęsta, gładka masa, doprawić ją szczyptą cukru, świeżo zmielonym czarnym pieprzem oraz łyżką suszonej pietruszki.
(Jeżeli waszym zdaniem sos będzie za gęsty, wówczas możecie dolać do niego trochę mleka)

ETAP 4:

Makaron wyłożyć na talerze, dodać brokuły i polać sosem. Gotowe danie posypać z wierzchu świeżą pietruszką oraz pokrojonym na plasterki serkiem brie (opcjonalnie).