Sposób przygotowania:
Wstążki w sosie serowymETAP 1:
Makaron ugotować, brokuła podzielić na różyczki, dokładnie umyć i również ugotować w osolonym wrzątku. Pietruszkę umyć, osuszyć i posiekać.
ETAP 2:
Do garnka wlać około dwie łyżki śmietany, podgrzewać na małym ogniu dodając plasterki sera. Sos mieszać często, aż powstanie gładka masa. Wlać powoli resztę śmietany nie przerywając mieszania i podgrzewać jeszcze przez 3 minuty.
ETAP 3:
Gdy z sera i śmietany powstanie gęsta, gładka masa, doprawić ją szczyptą cukru, świeżo zmielonym czarnym pieprzem oraz łyżką suszonej pietruszki.
(Jeżeli waszym zdaniem sos będzie za gęsty, wówczas możecie dolać do niego trochę mleka)
ETAP 4:
Makaron wyłożyć na talerze, dodać brokuły i polać sosem. Gotowe danie posypać z wierzchu świeżą pietruszką oraz pokrojonym na plasterki serkiem brie (opcjonalnie).