mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Wuzetka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszne, czekoladowe ciasto z dużą ilością smacznego kremu

Wuzetka

Składniki:

Wuzetka

 

  • 1 Biszkopt ciemny
  • 500 ml śmietany 30 %
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 6 łyżeczki żelatyny
  • 1/2 szklanki wody
  • 45 dag serka waniliowego
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1/2 szklanki herbaty
  • 150 g czekolady mlecznej
  • 4 łyżki mleka

Sposób przygotowania:

Wuzetka
Biszkopt przekrawam na pół. Dolną połówkę ciasta wkładam z powrotem do blaszki i nasączam połową szklanki ostudzonej herbaty. Masa: Zimną kremówkę ubijam na sztywno. Powoli dodaję serki homogenizowane. Na koniec dodaję rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę. Mieszam. Wkładam masę do lodówki na jakieś 15 minut. Przekładam masą śmietanowo-serkową ciasto. Po wierzchu polewam czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej wraz z mlekiem lub gotową polewą czekoladową. Wstawiam do lodówki do schłodzenia. Po tym czasie ciasto kroję w kostkę.