Wyborny gulasz z grzybów

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Receptura gulaszu powstała gdy kulinarni specjaliści Vegety odwiedzili słoweńską hodowlę grzybów nazwaną "Jelenov greben"...

Wyborny gulasz z grzybów

Składniki:

Wyborny gulasz z grzybów

 

  • Składniki dla 4 osób
  • 600 g grzybów (pieczarek, boczniaków, kurek, borowików)
  • 10 g suszonych borowików
  • 3 łyżki oleju
  • 40 g wędzonego boczku
  • warzywa: 1 cebula, 2 marchewki, seler naciowy
  • przyprawy: 1 łyżka Vegety, pieprz, sól, liść laurowy, majeranek, tymianek, natka pietruszki, 3 ząbki czosnku
  • 100 ml śmietany i 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • ocet winny
  • 200 g ziemniaków

Sposób przygotowania:

Wyborny gulasz z grzybów

Grzyby oczyścić, opłukać i pokroić na duże kawałki. Boczek pokroić w drobną kostkę, marchewkę w krążki, a cebulę drobno posiekać. Na rozgrzanym oleju obsmażyć boczek i cebulę, dodać marchewkę i dalej smażyć. Następnie dodać suszone borowiki i inne grzyby. Dokładnie obsmażyć, posypać Vegetą i dusić podlewając gorącą wodą. Kiedy grzyby będą na wpół miękkie, dodać liść laurowy, seler naciowy, majeranek, posolić i dalej gotować na lekkim ogniu. Pod koniec gotowania gulasz popieprzyć. Do gulaszu wmieszać mąkę ziemniaczaną rozcieńczoną wodą, śmietanę, posiekaną natkę pietruszki, posiekany czosnek oraz dodać odrobinę octu winnego. Podczas gdy gulasz się gotuje, odrębnie ugotować pokrojone ziemniaki, rozgnieść je i wmieszać do gulaszu.

Małe tajemnice


Ocet winny można zastąpić białym winem. Gęstości gulaszowi nadają rozgniecione ziemniaki i mąka ziemniaczana. Jako dodatek podawać purée ziemniaczane.