edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 991]

Wypasiona jajecznica pachnąca tymiankiem

  • 13
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Z pieczarkami i parówką, czyli szybki obiad ciężko pracującej kobiety :)

Wypasiona jajecznica pachnąca tymiankiem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Wypasiona jajecznica pachnąca tymiankiem

 

  • 15 dag pieczarek
  • 1 parówka z indyka
  • 1/2 cebuli
  • 1 łyżka masła sklarowanego
  • sól
  • pieprz
  • suszony tymianek
  • 2 jajka
  • gruby szczypior z dymki do posypania

Sposób przygotowania:

Wypasiona jajecznica pachnąca tymiankiem
Dzisiaj przez cały dzień skrobałam starą farbę ze ścian. Dopiero kiedy zakręciło mi się w głowie, dotarło do mnie, że jestem pioruńsko głodna. Jedyną rzeczą jaką mogłam przyrządzić na szybko, była jajecznica na tym co znalazłam w lodówce. Pieczarki oczyściłam i pokroiłam w plasterki, parówkę w słupki, cebulę obrałam i pokroiłam w kosteczkę. Jajka umyłam, wybiłam do miseczki, roztrzepałam z solą i pieprzem. Szczypior opłukałam, otrzepałam i posiekałam. Na patelni rozgrzałam masło, wrzuciłam na nie cebulę, a kiedy się zeszkliła, dodałam pieczarki i parówkę. Oprószyłam tymiankiem. Smażyłam bez przykrycia do całkowitego odparowania sosu. Posoliłam do smaku. Wlałam roztrzepane jajka i smażyłam wszystko razem mieszając do momentu, aż jajka osiągnęły pożądaną konsystencję. Na talerzu posypałam posiekanym szczypiorem.
Wypasiona jajecznica pachnąca tymiankiem
Na początku trzeba sobie przygotować wszystkie składniki.
Wypasiona jajecznica pachnąca tymiankiem
Do zeszklonej cebulki dodałam parówkę,, pieczarki i tymianek.
Wypasiona jajecznica pachnąca tymiankiem
Po odparowaniu sosu wlałam roztrzepane jajka.