Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Pyrlandia według Buni

,,Wypchaj się ,, oberżyno :

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Czyli po prostu bakłażany nadziewane puree ziemniaczanym .

,,Wypchaj się ,, oberżyno :

Składniki:

,,Wypchaj się ,, oberżyno :

 

  • 2 małe oberżyny czyli bakłażany
  • 2 cytryny
  • ok 2 szklanek puree ziemniaczanego
  • 2 łyżki masła
  • 1 /2 szklanki słodkiej śmietanki 18 %
  • 1/2 szklanki podsmażonej na oleju( 2 łyżki ) na rumiano pokrojonej w paseczki wędzonki i szynki ( pół na pół )
  • 1/2 pęczka ( ok 1/2 szklanki ) pokrojonego koperku
  • pieprz mielony
  • sól
  • 1 mini kostka czosnkowa Knorra ( lub roztarty z solą duży ząbek czosnku )
  • 4 plasterki sera do tostów
  • olej

 

Sposób przygotowania:

,,Wypchaj się ,, oberżyno :
Oberżynę ( bakłażan ) przekroić na połówki i usunąć delikatnie miąższ z pestkami tak by pozostała pod skórką warstwa ok 0,5- 1 cm . Wycisnąć sok z cytryn i polać nim oberżynę .Posolić i posypać pieprzem. Zostawić na 15 minut w pojemniczku obrócone przecięciem w dół .Wylać sok cytrynowy i sok który wyciekł z oberżyny . Osuszyć .
Puree ziemniaczane ( gorące ) zmieszać z masłem , śmietanką , smażoną szynką i wędzonką , koprem .Doprawić do smaku pieprzem mielonym, kostką czosnkową , szczyptą gałki muszkatołowej .
Napełnić połówki oberżyny masą ziemniaczaną . Na każdej położyć plaster sera . Ułożyć w szkle żaroodpornym ( na dno wylać 2 łyżki oleju ).Nastawić piekarnik na 220 * C i zapiekać przez 50 minut pod przykryciem ( od chwili aż się ustabilizuje temperatura ) - potem odkryć i doprowadzić do tego by ser się zrumienił ( ok 10 minut ).
Podawać z sosem pomidorowym lub innym .
Mała uwaga - po 40 minutach pieczenia trzeba bardzo pilnować czy już należy odkryć naczynie bo jak się nie uchwyci odpowiedniego momentu to bakłażany popękają i puree ziemniaczane wyleje się .
Wydaje mi się , że doskonała powinna być wersja z puree bez dodatku wędzonki( typowo jarska ) podawana dom mięs z grilla bez sosu jako typowy dodatek do II dań.