Wysoki tort truskawkowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Piękny wysoki tort idealny na urodziny

Wysoki tort truskawkowy

Składniki:

Wysoki tort truskawkowy

 

  • biszkopt:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżka octu
  • Krem:
  • 25 dag sera marscarpone
  • 8 łyżek cukru pudru
  • 850 ml śmietany 36%
  • 4 łyżki żelatyny
  • 3 szklanki musu jabłkowego lub pomady
  • galaretka cytrynowa
  • Poncz:
  • 3 łyżki rumu
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • łyżka cukru
  • Oraz:
  • truskawki
  • starta gorzka czekolada

 

Sposób przygotowania:

Wysoki tort truskawkowy
1. Biszkopt: białka ubić na sztywno, dodać cukier. żółtka mieszać z octem i proszkiem do pieczenia. Dodać do białek. Wsypać przesiane mąki, mieszać. Ciasto wlać do tortownicy (śr. 26 cm) i piec na złoto .studzić. Przekroić na 3 krążki. 2. Krem: śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier, ser i żelatynę rozpuszczona w małej ilości wody 3. Mus zagotować, mieszać z galaretką. 4. Składniki ponczu mieszać z 1 szklanką gorącej wody. Nasączyć krążki. Przekładać ciasto, 1/2 kremu, ciasto, mus, ciasto. Wierzch i boki tortu smarować kremem, Dekorować startą czekoladą i truskawkami.