Sposób przygotowania:
Yin-yang ryż, enoki i szparagi
Ryż biały i czarny ugotować osobno albo wg. przepisu na opakowaniu albo wg. własnego wypróbowanego sposobu - ryż biały: 2 szkl. wody na 1 szkl. ryżu, posolić do smaku, zagotować, przykryć i gotować na małym ogniu 20 minut, ryż czarny opłukać, zalać wodą 1 i 3/4 szkl. wody na 1 szkl. ryżu, posolić do smaku, zagotować, przykryć i gotować na małym ogniu 35 minut. Plastry boczku podsmażyć troszkę na odrobinie oleju i wyłożyć na talerz aby przestygły, teraz owinąć plastrem boczku 3 lub 4 szparagi (zależy od ich grubości). Od grzybków należy odkroić niejadalny kawałek od dołu i też owinąć plastrem lub dwoma boczku. Położyć owinięte szparagi i grzybki na patelni i podsmażyć razem jeszcze kilka minut. Można posolić odrobinkę do smaku. Na talerzu ułożyć ryż w formie yin i yang, dodać szparagi i grzybki enoki i smacznego. * Boczek z indyka to oczywiście nie jest prawdziwy boczek - jest to mięso indyka uformowane i przyprawione jak boczek wieprzowy, smak trochę inny od wieprzowego ale całkiem w porządku. Tak przyrządzone szparagi można też zrobić zawijając je w plastry boczku wieprzowego i oczywiście mogą też być szparagi świeże - wymagają one tylko dłuższej obróbki cieplnej i może nieco więcej przypraw. ** Grzybki enoki nie wymagają długiego smażenia, właściwie to można je dodać zupełnie surowe do np. sałatki, delikatne ale sprawiają wrażenie chrupkości podczas jedzenia.