ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1004]

Z groszkiem śledzie w oleju

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Śledzie matiasy w naszym domu są bardzo lubiane, często je przygotowuję w różnych smakach i z różnymi dodatkami.

Z groszkiem śledzie w oleju

Składniki:

Z groszkiem śledzie w oleju

 

  • śledzie matiasy 8 sztuk większe,
  • cebula 2 sztuki,
  • groszek konserwowy 1 puszka,
  • pieprz mielony - ile potrzeba,
  • olej rzepakowy 2 szklanki,
  • musztarda miodowa 1 łyżka,
  • cukier 1 łyżka,
  • ocet winny 2 łyżki

Sposób przygotowania:

Z groszkiem śledzie w oleju
Śledzie matiasy wymoczyć z dwa-trzy razy po 45 minut, za każdym razem zmieniać na świeżą zimną wodę.

Śledzie wylać na durszlak aby dobrze odciekły z wody, pokroić na 3 cm kawałki.

Cebulę drobno pokroić, groszek konserwowy odcedzić z zalewy na sitku.

Olej rzepakowy dokładnie wymieszać z musztardą, cukrem, octem.

W naczyniu układać porcjami: śledzie, cebula, groszek, pieprz mielony, polać olejem i tak do wyczerpania składników, schować do lodówki najlepiej na całą noc aby smaki się przegryzły. 

Tagi:

śledzie