z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

szybki i dobry do kawy na deser:

z jabłkami

Składniki:

z jabłkami

 

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka sody do pieczenia
  • 1 1/4 szklanki oleju roślinnego
  • 2 łyżeczek olejku waniliowego
  • 3 jajka, ubite
  • 3 1/2 szklanki pokrojonych jabłek w drobną kostkę
  • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
  • polewa:
  • 1 1/4 szklanki brązowego cukru
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki masła

 

Sposób przygotowania:

z jabłkami
Rozgrzej piekarnik do 175 stopni. Natłuść i obsyp mąką blachę 22,5x39. W dużej misce połącz mąkę, cukier, sól i sodę. Zrób gniazdko w które dodaj olej jajka I wanilie. Dobrze wymieszaj. Dodaj jabłka oraz orzechy włoskie. Rozprowadź ciasto po blasze. Piecz w 175 stopniach przez 40 do 50 minut, lub do czasu gdy wykałaczka wsadzona w ciasto pozostanie czysta po wyciągnięciu. Nałóż polewę póki ciasto jest gorące. Do zrobienia polewy: na rondlu połącz brązowy cukier mleko i masła, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 2 1/2 minut ciągle mieszając.