Sposób przygotowania:
Zabielana ogórkowa z ciecierzycąEtap 1
Ciecierzycę zalać zimną wodą, przykryć i odłożyć na noc do namoczenia. Na drugi dzień ciecierzycę odsączyć, zalać bulionem, zagotować.
Etap 2
Marchewkę i pietruszkę obrać, pokroić w półplasterki. Por oczyścić, drobno pokroić. Seler obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Etap 3
Przygotowane warzywa dodać do wywaru z ciecierzycą. Gotować ok. 15 minut.
Etap 4
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w niezbyt dużą kostkę.
Etap 5
Ziemniaki dodać do gotującej się zupy. Gotować do miękkości wszystkich warzyw.
Etap 6
Ogórki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać je do zupy, wymieszać.
Etap 7
Zupę ponownie doprowadzić do wrzenia, doprawić do smaku pieprzem i przyprawą uniwersalną. Na koniec do zupy dodać śmietanę i wymieszać.