Sposób przygotowania:
Zabielana ogórkowa z ciecierzycąEtap 1

Ciecierzycę zalać zimną wodą, przykryć i odłożyć na noc do namoczenia. Na drugi dzień ciecierzycę odsączyć, zalać bulionem, zagotować.
Etap 2

Marchewkę i pietruszkę obrać, pokroić w półplasterki. Por oczyścić, drobno pokroić. Seler obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Etap 3

Przygotowane warzywa dodać do wywaru z ciecierzycą. Gotować ok. 15 minut.
Etap 4

Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w niezbyt dużą kostkę.
Etap 5

Ziemniaki dodać do gotującej się zupy. Gotować do miękkości wszystkich warzyw.
Etap 6

Ogórki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać je do zupy, wymieszać.
Etap 7

Zupę ponownie doprowadzić do wrzenia, doprawić do smaku pieprzem i przyprawą uniwersalną. Na koniec do zupy dodać śmietanę i wymieszać.