Sposób przygotowania:
Zabielana Ogórkowa
Wodę gotujemy na dużym ogniu. dodajemy kostkę rosołową i czekamy aż się zagotuje.W międzyczasie Ogórki kiszone trzemy na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki i marchewkę obieramy i kroimy w kostkę (lub jak kto woli marchewkę w plastry). Gdy woda zacznie nam się gotować pokrojone w kostkę warzywa dodajemy do wody i razem gotujemy. ustawiamy na średni ogień. Gdy już warzywa będą ugotowane i miękkie dodajemy wcześniej starte ogórki kiszone wraz z sokiem jaki wydobył się z nich podczas tarcia. Mieszamy wszystko razem i gotujemy. przykrywamy pokrywką garnek. Gdy już wszystko się nam ładnie zagotuje dodajemy szklankę mleka, aby zabielić zupę. mieszamy wszystko jeszcze raz razem i gotujemy. Na koniec przyprawiamy szczyptą soli, pieprzu i oregano oraz dodajemy łyżkę "Ziarenka smaku". Przepyszna zupka :)