aneczka84

aneczka84

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 109]

Zabielana Ogórkowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ogórkowa w sam raz na niepogodę!

Zabielana Ogórkowa Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Zabielana Ogórkowa

 

  • 6 średnich ogórków kiszonych;
  • 3 litry wody;
  • 1 szklanka mleka 1,5 %;
  • sól;
  • pieprz;
  • oregano;
  • przyprawa "Ziarenko smaku" (1 duża łyżka);
  • 1 kostka rosołowa;
  • 5 ziemniaków;
  • 4 marchewki.

 

Sposób przygotowania:

Zabielana Ogórkowa
Wodę gotujemy na dużym ogniu. dodajemy kostkę rosołową i czekamy aż się zagotuje.W międzyczasie Ogórki kiszone trzemy na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki i marchewkę obieramy i kroimy w kostkę (lub jak kto woli marchewkę w plastry). Gdy woda zacznie nam się gotować pokrojone w kostkę warzywa dodajemy do wody i razem gotujemy. ustawiamy na średni ogień. Gdy już warzywa będą ugotowane i miękkie dodajemy wcześniej starte ogórki kiszone wraz z sokiem jaki wydobył się z nich podczas tarcia. Mieszamy wszystko razem i gotujemy. przykrywamy pokrywką garnek. Gdy już wszystko się nam ładnie zagotuje dodajemy szklankę mleka, aby zabielić zupę. mieszamy wszystko jeszcze raz razem i gotujemy. Na koniec przyprawiamy szczyptą soli, pieprzu i oregano oraz dodajemy łyżkę "Ziarenka smaku". Przepyszna zupka :)
Zabielana Ogórkowa
Ogórki kiszone trzemy na tarce o dużych oczkach.