BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1419]

Zabielana zupa botwinkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Mój przepis na zupę botwinkę jest bardzo prosty i łatwy, dlatego chciałbym się z wami nim podzielić. Zupa botwinkowa to jedna z ulubionych wiosennych zup mojej rodzinki.

Zabielana zupa botwinkowa Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Zabielana zupa botwinkowa

 

  • wywar mięsny 1,5 - 2 litrów,
  • botwinka 1 duży pęczek lub 2 małe,
  • ziemniaki 3 - 4 szt,
  • marchewki 2 szt,
  • pietruszka 1 szt,
  • cebula 1 szt,
  • ząbki czosnku 2,
  • ocet lub sok z pół cytryny,
  • śmietana 30 % 100 ml,
  • mąka pszenna 1,5 łyżki,
  • sól i pieprz do smaku,

 

  • dodatkowo;
  • jajka ugotowane na twardo 4 szt,
  • koperek do dekoracji,

Sposób przygotowania:

Zabielana zupa botwinkowa
Wszystkie warzywa obrać, a następnie opłukać. Marchewkę, pietruszkę przekroić wzdłuż na 4 części, cebulę przekroić na pól. Ziemniaki po obraniu i opłukaniu pokroić w kostkę.

Przygotowane warzywa zalać wywarem z mięsa, dodać soli i pieprzu.

Gotować około 15 minut.

Liście botwinki drobno posiekać, a buraczki pokroić. Następnie dodać do wywaru. Całość gotować około 10 minut,dodać pokrojone ząbki czosnku.

Zupę doprawić octem lub sokiem z cytryny, a na koniec zabielić mąką rozmieszaną w śmietanie.

Doprowadzić do zagotowania. Zdjąć z ognia.

Podawać z ugotowanymi na twardo połówkami jaj.
Zabielana zupa botwinkowa
Warzywa po oczyszczeniu ,obrać ,opłukać ,pokroić, jajka ugotować na twardo
Zabielana zupa botwinkowa
Przygotowane warzywa zalać wywarem z mięsa dodać sól i pieprz, gotować około 15 minut
Zabielana zupa botwinkowa
Następnie dodać oczyszczoną, opłukaną i drobno pokrojoną botwinkę, gotować następne 10 minut, dodać pokrojony czosnek
Zabielana zupa botwinkowa
Mąkę rozmieszać ze śmietaną
Zabielana zupa botwinkowa
Zupę doprawić sokiem z cytryny lub octem, zabielić śmietaną wymieszaną z mąką ,zagotować po chwili wyłączyć
Zabielana zupa botwinkowa
Podawać z ugotowanymi na twardo połówkami jajek