Sposób przygotowania:
Zabielana zupa ze świeżych opieniek
Same kapelusze opieniek bardzo starannie oczyścić, a następnie krótko opłukać pod bieżącą wodą. Duże pokroić na mniejsze kawałki, a małe grzyby pozostawić w całości.W garnku zagotować wodę, opieńki wrzucić do wrzątku i gotować na wolnym ogniu około 20 minut. Następnie wylać je na sitko, przelać zimną wodą i dokładnie odsączyć. W rondlu rozgrzać masło i olej, dodać drobno pokrojoną cebulę i podsmażyć. Gdy cebula zmięknie wrzucić odsączone z wody opieńki i przez chwilę razem smażyć mieszając. Do garnka wlać bulion drobiowy, dodać pokrojone ziemniaki, marchewkę i pietruszkę. Zagotować, dodać przyprawy i gotować na wolnym ogniu. Gdy warzywa będą miękkie dodać podsmażone opieńki z cebulą. Całość jeszcze przez chwilę gotować. Garnek z zupą odstawić z ognia, wlać śmietanę i jeszcze raz doprawić zupę do smaku. Zupę podawać z listkami świeżego majeranku.
marietta