Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Zupa zimówkowa

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Zimówki to, podobne do opieniek, bardzo smaczne, delikatne grzyby, które rosną od późnej jesieni do wiosny. Czasami nawet pod śniegiem...

Zupa zimówkowa

Składniki:

Zupa zimówkowa

 

  • ok.25 dkg kapeluszy zimówek
  • 3 średnie ziemniaki
  • 1 nieduża marchewka
  • po kawałku korzenia pietruszki i selera
  • 3-4 skrzydełka kurze
  • 3-4 łyżki śmietany 12-18%
  • n1 nieduża cebulka
  • 1 łyżka masła
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • do smaku: sól i pieprz mielony
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Zupa zimówkowa
Skrzydełka umyć, zalać zimną wodą, ugotować wywar z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego; wszystkie warzywa obrać, ziemniaki pokroić w małą kostkę, cebulkę poszatkować drobno, warzywa korzeniowe zetrzeć na tarce jarzynowej; grzyby oczyścić i dokładnie umyć, małe zostawić w całości, większe można pokroić w paski. Ziemniaki zalać wywarem tylko tyle żeby były przykryte, ugotować; na patelni rozpuścić masło, zeszklić cebulkę, dodać starte warzywa, chwilę smażyć, aż zaczną się złocić, dodać grzyby, jeszcze chwilkę smażyć, przełożyć wszystko do ziemniaków; dolać bulionu [jak ktoś lubi gęstą zupę to niedużo], gotować kilka minut aż grzyby zmiękną, doprawić solą, pieprzem i śmietanką. Zupę podawać posypaną natką pietruszki.
Jeśli ciekawi Was jak wyglądają zimówki, zapraszam
https://gotujmy.pl/zimowe-grzyby,artykuly-kacik-babci-halinki-artykul,2481.html