Sposób przygotowania:
Zupa ze świeżych opieniek
Kapelusze opieniek starannie oczyścić, a następnie szybko opłukać. Większe pokroić, a małe pozostawić w całości. Grzyby wrzucić na gotującą się wodę i gotować na wolnym ogniu około 20 minut. Następnie wylać na sitko, przelać zimna wodą i dokładnie odsączyć. Na patelni rozgrzać masło i olej, wrzucić pokrojoną cebulę i podsmażyć. Gdy cebula będzie miękka wrzucić opieńki i przez chwilę razem smażyć mieszając od czasu do czasu.Do garnka wlać rosół, dodać pokrojone ziemniaki, marchewkę i seler. Doprowadzić do wrzenia, dodać przyprawy i gotować na wolnym ogniu. Gdy warzywa zmiękną dodać podsmażone opieńki. Całość jeszcze przez chwilę gotować. Jeśli jest taka potrzeba, to jeszcze raz doprawić do smaku. Zupę podawać z posiekaną natką pietruszki.