Sposób przygotowania:
Żabnica z cukinią
Myjemy i przygotowujemy żabnicę, po czym delikatnie osuszamy ją papierem kuchennym, kroimy na małe kawałki i wrzucamy do dużej miski. Obieramy czosnek i szalotkę, kroimy je na pół i dodajemy do ryby; doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny, po czym marynujemy przez 30 minut.
W tym czasie myjemy i kroimy cukinie na grube plasterki, a następnie na ćwiartki. Rozgrzewamy w garnku 4 łyżki oliwy, dodajemy cukinie i podsmażamy je na małym ogniu, dopóki się nie zrumienią; wtedy odcedzamy je łyżką cedzakową i na razie odkładamy. Na oliwę, na której smażyliśmy cukinie, wrzucamy rybę w marynacie i podsmażamy ją przez kilka minut, po czym zalewamy ją winem i odparowujemy. Po odparowaniu dodajemy cukinię i doprawiamy solą, po czym przez kolejne 10 minut gotujemy na małym ogniu pod przykryciem. Chwilę przed wyłączeniem ognia dodajemy umytą, osuszoną i pokruszoną rękoma bazylię.
W tym czasie myjemy i kroimy cukinie na grube plasterki, a następnie na ćwiartki. Rozgrzewamy w garnku 4 łyżki oliwy, dodajemy cukinie i podsmażamy je na małym ogniu, dopóki się nie zrumienią; wtedy odcedzamy je łyżką cedzakową i na razie odkładamy. Na oliwę, na której smażyliśmy cukinie, wrzucamy rybę w marynacie i podsmażamy ją przez kilka minut, po czym zalewamy ją winem i odparowujemy. Po odparowaniu dodajemy cukinię i doprawiamy solą, po czym przez kolejne 10 minut gotujemy na małym ogniu pod przykryciem. Chwilę przed wyłączeniem ognia dodajemy umytą, osuszoną i pokruszoną rękoma bazylię.