Sposób przygotowania:
Zając duszony
Zagotować ocet z dodatkiem 1/2 szklanki wody, obranej i pokrajanej cebuli, jałowca, pieprzu ziarnistego i listka laurowego. Tak przygotowaną marynatę ostudzić i zalać nią uda zająca, przykryć i pozostawić w chłodzie na 24 godz. Wyjąć z zalewy i pokroić mięso na kawałki o grubości ok. 1 cm. Słoninę pokroić w plasterki i połową wyłożyć dno rondla. Na tym ułożyć przygotowane mięso, oprószyć pieprzem, ostrą sproszkowaną papryką i solą, posypać posiekaną cebulą i przykryć pozostałą słoniną. Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu lub w piekarniku przez ok. 1 godz. Wówczas oprószyć przesianym chlebem, wlać wino i rosół, jeszcze dusić przez 10 min. Gotową potrawę wyłożyć na półmisek i ozdobić liśćmi jarmużu albo innej zieleniny. Podawać z dodatkiem frytek i buraczków lub sałatki z czerwonej kapusty.