cherry

cherry

Złoty Ekspert
[Przepisów: 466]

Książka Kucharska: Książka kucharska wyd. Printex I

Zając duszony ze śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

pomysł na zająca w śliwkach

Zając duszony ze śliwkami

Składniki:

Zając duszony ze śliwkami

 

 

Sposób przygotowania:

Zając duszony ze śliwkami

Oczyszczonego zająca natrzeć solą i wstawić do piekarnika do obrumienienia na maśle. Potem pokroić go na kawałki i dusić w maśle, w którym się piekł, z dodaniem wody, czerwonego wina, włoszczyzny, cebul, przyprawy i zarumienionej na maśle mąki. Dusić na wolnym ogniu, a na pół godziny przed podaniem sos przecedzić, zalać nim zająca na nowo, włożyć suszone śliwki oraz kawałek skórki cytrynowej. Gotować razem, a gdy śliwki popękają i puszczą sok, wyłożyć potrawę na półmisek, polać sosem.


Podawać z krokietami z ziemniaków.