szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Babka z sercem dla zakochanych

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pyszna babka z sercem w środku.

Babka z sercem dla zakochanych Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babka z sercem dla zakochanych

 

  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 200 g masła
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • odrobina czerwonego barwnika spożywczego w proszku
  • tłuszcz do wysmarowania foremki
  • bułka tarta do foremki

Sposób przygotowania:

Babka z sercem dla zakochanych
Masło w temp pokojowej ucieramy z cukrem, następnie dodajemy jajka i mieszamy (miksujemy), a potem mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto dzielimy na dwie równe części i do jednej z nich dodajemy barwnik i dokładnie mieszamy. Czerwone ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą foremki i pieczemy w 180 stopniach ok 45 minut. Sprawdzamy patyczkiem, jeśli będzie suchy to ciasto jest upieczone. Z ostudzonego ciasta foremką w kształcie serca wycinamy kształty. Keksówkę ponownie smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą i wlewamy na dno cienką warstwę ciast. Na cieście układamy serduszka jedno obok drugiego przez całą długość foremki. Przykrywamy pozostałą częścią ciasta. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 45-50 minut do suchego patyczka.
Babka z sercem dla zakochanych
Masło ucieramy z cukrem a nastepnie dodajemy jajka
Babka z sercem dla zakochanych
Ciasto dzielimy na dwie części i jedną z nich barwimy
Babka z sercem dla zakochanych
W czerwonym cieście foremką wycinamy serduszka
Babka z sercem dla zakochanych
Serduszka układamy na cienkiej warstwie ciasta.

Tagi:

jajko tarta jajka