Justyna92

Justyna92

Złoty Ekspert
[Przepisów: 951]

Zakręcone ciasto

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto drożdżowe na dużą blaszkę, wygląda ciekawie dzięki ułożonym na wierzchu ślimaczkom z budyniem i rodzynkami.

Zakręcone ciasto Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Zakręcone ciasto

Ciasto

Rozczyn

Nadzienie

  • 1 duży budyń śmietanowy
  • po jednej garści rodzynek i żurawiny
  • mleko
  • cukier

Sposób przygotowania:

Zakręcone ciasto
Budyń:

Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu, dodać rodzynki przelane wrzątkiem i żurawin, wymieszać. Ostudzić.

Ciasto rozczyn:

Do garnuszka dać drożdże, zasypać cukrem,zalać letnim mlekiem mieszać do rozpuszczenia, dodać mąkę, wymieszać, by nie było grudek. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 20 - 30 minut.

Margarynę roztopić i lekko przestudzić. Mąkę wymieszać z cukrem dodać wyrośnięte drożdże, wlać śmietankę, mleko wyrobić, a na końcu połączyć z tłuszczem wyrabiać do momentu aż składniki się połączą a ciasto będzie elastyczne. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia ok 1,5 h.

Po tym czasie z ciasta wsiąść kawałek i rozwałkować, przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Resztę ciasta rozwałkować i posmarować ostudzonym budyniem. Zwinąć w roladę pokroić na plasterki i ułożyć na cieście.

Ciasto ponownie przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut.Wierzch posmarować rozbełtanym jajkiem.

Po tym czasie ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec 25-30minut.
Zakręcone ciasto
Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu, dodać bakalie
Zakręcone ciasto
Do garnuszka dać drożdże, zasypać cukrem,zalać letnim mlekiem mieszać do rozpuszczenia ,dodać mąkę, wymieszać, by nie było grudek.
Zakręcone ciasto
Ze wszystkich składników ciasta zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia.
Zakręcone ciasto
Ciasto rozwałkować i posmarować ostudzonym budyniem.
Zakręcone ciasto
Zwinąć w roladę pokroić na plasterki i ułożyć na cieście. Ciasto ponownie przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut.Wierzch posmarować rozbełtanym jajkiem.