Sposób przygotowania:
Zakręcone ciasto
Budyń:
Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu, dodać rodzynki przelane wrzątkiem i żurawin, wymieszać. Ostudzić.
Ciasto rozczyn:
Do garnuszka dać drożdże, zasypać cukrem,zalać letnim mlekiem mieszać do rozpuszczenia, dodać mąkę, wymieszać, by nie było grudek. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 20 - 30 minut.
Margarynę roztopić i lekko przestudzić. Mąkę wymieszać z cukrem dodać wyrośnięte drożdże, wlać śmietankę, mleko wyrobić, a na końcu połączyć z tłuszczem wyrabiać do momentu aż składniki się połączą a ciasto będzie elastyczne. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia ok 1,5 h.
Po tym czasie z ciasta wsiąść kawałek i rozwałkować, przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Resztę ciasta rozwałkować i posmarować ostudzonym budyniem. Zwinąć w roladę pokroić na plasterki i ułożyć na cieście.
Ciasto ponownie przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut.Wierzch posmarować rozbełtanym jajkiem.
Po tym czasie ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec 25-30minut.
Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu, dodać rodzynki przelane wrzątkiem i żurawin, wymieszać. Ostudzić.
Ciasto rozczyn:
Do garnuszka dać drożdże, zasypać cukrem,zalać letnim mlekiem mieszać do rozpuszczenia, dodać mąkę, wymieszać, by nie było grudek. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 20 - 30 minut.
Margarynę roztopić i lekko przestudzić. Mąkę wymieszać z cukrem dodać wyrośnięte drożdże, wlać śmietankę, mleko wyrobić, a na końcu połączyć z tłuszczem wyrabiać do momentu aż składniki się połączą a ciasto będzie elastyczne. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia ok 1,5 h.
Po tym czasie z ciasta wsiąść kawałek i rozwałkować, przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Resztę ciasta rozwałkować i posmarować ostudzonym budyniem. Zwinąć w roladę pokroić na plasterki i ułożyć na cieście.
Ciasto ponownie przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut.Wierzch posmarować rozbełtanym jajkiem.
Po tym czasie ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec 25-30minut.




