SUPERPRZEPIS

Drożdżowe z budyniem i brzoskwinią

         
ocena: 5/5 głosów: 3
Drożdżowe z budyniem i brzoskwinią Więcej zdjęć (2)

Ciasto drożdżowe z budyniem ,owocami i kruszonką

Składniki:

Drożdżowe z budyniem i brzoskwinią

 

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 4 dkg świeżych drożdży
  • 1 budyń śmietankowy
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki kefiru
  • 1/2 szklanki oleju
  • olejek kokosowy
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 brzoskwinie
  • masa budyniowa:
  • 1 budyń na 3/4 litra mleka
  • 3/4 litra mleka
  • 2 łyżki cukru
  • kruszonka
  • 5 dkg margaryny
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 budyń śmietankowy

Sposób przygotowania:

Drożdżowe z budyniem i brzoskwinią
Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu z dodatkiem 2 łyżek cukru.Brzoskwinie dokładnie umyć i pokroić na ósemki(pestki wyrzucić).Mleko podgrzać z 1 łyżeczką cukru dodać pokruszone drożdże i wymieszać z 1 łyżką mąki pszennej .Odstawić do wyrośnięcia na ok. 10 minut.Jajka ubić z cukrem. Do miski przesiać mąkę z budyniem wymieszać z solą dodać ubite jajka ,olej,kefir, rozczyn i kilka kropel olejku . Ciasto wymieszać i odstawić przykryte czystą ściereczką na ok. 30 minut.Wszystkie składniki na kruszonkę włożyć do miseczki i wyrobić kruszonkę. Ciasto wyłożyć na większą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia . Na wyrównanym cieście rozsmarować ugotowany, przestudzony budyń.W budyń lekko powciskać pokrojone brzoskwinie.Na wierzchu posypać kruszonkę.Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec ok. 40 minut.
Drożdżowe z budyniem i brzoskwinią
Na zdjęciu pokazane jest ciasto drożdżowe z budyniem i brzoskwinią w przekroju

Tagi:

jajko jajka