szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Zakręcone drożdżóweczki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Zakręcone drożdżówki z serem i powidłami.

Zakręcone drożdżóweczki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zakręcone drożdżóweczki

 

Sposób przygotowania:

Zakręcone drożdżóweczki
Do ciepłego mleka dodajemy drożdże i cukier. Odstawiamy wymieszane w ciepłe miejsce na ok 20 minut do wyrośnięcia.. Mąkę mieszamy ze szczyptą soli, jajkiem, olejem i drożdżami i zagniatamy na gładkie ciasto. Ciasto odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 20 minut. Ser rozgniatamy widelcem i dodajemy do niego cukier trzcinowy i śmietanę. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na duży prostokątny płat. Smarujemy powidłami a następnie warstwą sera i składamy płat ciasta na pół. Kroimy na 4-5 cm paski i każdy wywijamy jeden lub dwa razy wokół siebie. Smarujemy z wierzchu żółtkiem i pieczemy ok 20 minut w piekarniku.
Zakręcone drożdżóweczki
Płat ciasta drożdżowego smarujemy powidłami i serem
Zakręcone drożdżóweczki
Posmarowany płat ciasta składamy na połowę
Zakręcone drożdżóweczki
Smarujemy żółtkiem i tniemy na paski 4-5 centymetrowe
Zakręcone drożdżóweczki
Tak przygotowane pieczemy ok 20 minut w piekarniku