Sposób przygotowania:
Domowe drożdżówki z serem
W miseczce zrobić zaczyn: drożdże wymieszać z odrobiną mleka i 1 łyżką cukru. Odstawić w ciepłe miejsce na około 10 minut do wyrośnięcia. Masło rozpuścić i lekko przestudzić. Podgrzać mleko i do ciepłego dodać masło, cukier, sól - wymieszać lekko przestudzić. W tym czasie wymieszać mąkę z zaczynem. Dodać do mleka jaja i mąkę - wyrobić gładkie ciasto. Zostawić w ciepłym miejscu przykryte ściereczką przez około 1,5 godziny aż podwoi swoją objętość.
W tym czasie zmielony ser wymieszać z cukrem pudrem, żółtkiem i cukrem waniliowym.
Gdy ciasto wyrośnie rwać kawałki ciasta i formować kwadraty - na każdym układać porcję sera i sklejać brzegi (formując sakiewki). Można też zrobić okrągłe bułeczki - wtedy należy formować okrągłe placuszki, na środku każdego robić wgłębienie i nakładać ser; lub też bułeczki "zakręcone" - wtedy rozwałkowujemy ciasto w prostokąt, który smarujemy serem, zwijamy jak roladę i kroimy na plastry.
Ciasto napełnione serem odstawiamy na ok. 20 minut. Smarujemy rozmąconym jajkiem i pieczemy w temp. 180-200 stopni przez około 15-20 minut (aż się zarumienią).
W tym czasie zmielony ser wymieszać z cukrem pudrem, żółtkiem i cukrem waniliowym.
Gdy ciasto wyrośnie rwać kawałki ciasta i formować kwadraty - na każdym układać porcję sera i sklejać brzegi (formując sakiewki). Można też zrobić okrągłe bułeczki - wtedy należy formować okrągłe placuszki, na środku każdego robić wgłębienie i nakładać ser; lub też bułeczki "zakręcone" - wtedy rozwałkowujemy ciasto w prostokąt, który smarujemy serem, zwijamy jak roladę i kroimy na plastry.
Ciasto napełnione serem odstawiamy na ok. 20 minut. Smarujemy rozmąconym jajkiem i pieczemy w temp. 180-200 stopni przez około 15-20 minut (aż się zarumienią).