Sposób przygotowania:
Zakręcony chleb szpinakiem z nutą pomarańczy
Ciasto szpinakowe:
Rozmrożony i odciśnięty z wody szpinak wkładamy do wysokiego naczynia i wlewamy gorącą wodę, blendujemy. Do miski wsypujemy mąkę i dodajemy pozostałe składniki oraz zblendowany szpinak, zagniatamy ciasto i przykrywamy miskę ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut.
Ciasto jasne:
Napój przelewamy do garnka i podgrzewamy, aż będzie ciepły. Do miski wsypujemy mąkę, drożdże, sól i wlewamy olej oraz podgrzany napój, zagniatamy ciasto i przykrywamy miskę ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut.
Podrośnięte ciasta wykładamy na stolnice ( lekko wysypaną mąką ) i każdy wałkujemy osobno na cienki placek długości blaszki.
Ciasto zielone musi być trochę większe od ciasta jasnego. Na zielone ciasto nakładamy jasne i delikatnie wałkujemy, zwijamy w rulon i wkładamy do teflonowej blaszki ( zwykłą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia ). Blaszkę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. Po tym czasie ciasto smarujemy zimną wodą i posypujemy sezamem.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 1 godzinę. Upieczony chleb wyjmujemy z blaszki i przekładamy na metalową kratkę, studzimy.
Rozmrożony i odciśnięty z wody szpinak wkładamy do wysokiego naczynia i wlewamy gorącą wodę, blendujemy. Do miski wsypujemy mąkę i dodajemy pozostałe składniki oraz zblendowany szpinak, zagniatamy ciasto i przykrywamy miskę ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut.
Ciasto jasne:
Napój przelewamy do garnka i podgrzewamy, aż będzie ciepły. Do miski wsypujemy mąkę, drożdże, sól i wlewamy olej oraz podgrzany napój, zagniatamy ciasto i przykrywamy miskę ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut.
Podrośnięte ciasta wykładamy na stolnice ( lekko wysypaną mąką ) i każdy wałkujemy osobno na cienki placek długości blaszki.
Ciasto zielone musi być trochę większe od ciasta jasnego. Na zielone ciasto nakładamy jasne i delikatnie wałkujemy, zwijamy w rulon i wkładamy do teflonowej blaszki ( zwykłą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia ). Blaszkę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. Po tym czasie ciasto smarujemy zimną wodą i posypujemy sezamem.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 1 godzinę. Upieczony chleb wyjmujemy z blaszki i przekładamy na metalową kratkę, studzimy.
SylaUla
kuchenny świat