jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Zakręcone tygryski

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Bułeczki urzekają swoim zakręconym , kolorowym przekrojem:) Dodatkowo pysznie smakują! Idealne dla naszych pociech, które z pewnością lubią coś odmiennego na śniadanie:)

Zakręcone tygryski Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zakręcone tygryski

 

 

Sposób przygotowania:

Zakręcone tygryski
Z 1 szklanki wody, drożdży, cukru oraz 3 łyżek mąki przygotowujemy rozczyn. W tym celu rozpuszczamy cukier i drożdże w wodzie . Następnie dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Gotowy pozostawiamy na około 10 minut by podrósł. Do miski wsypujemy mąkę, mleko w proszku, sól oraz wlewamy olej, pozostała wodę i przygotowany rozczyn. Energicznie zagniatamy ciasto (ok 15 minut). W razie potrzeby można dodać jeszcze odrobine wody. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej z nich dodajemy kakao oraz około 1 łyżkę wody. Kakaowe ciasto wyrabiamy do momentu jak uzyskamy jednolity kolor. Do drugiej części ciasta dodajemy kurkumę oraz dyniowy mus. Wyrabiamy do połączenia składników. Tak przygotowane ciasta żółte i brązowe w osobnych miseczkach pozostawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasta wykładamy na stolnicę. Każde z nich wałkujemy na prostokąt. Rozwałkowane nakładamy na siebie i zwijamy w roladę. Uformowaną kroimy na plastry o grubości około 2 cm. Tak powstałe zakręcone bułeczki lekko spłaszczamy, smarujemy wodą, posypujemy sezamek i odstawiamy do podrośnięcia. Wyrośnięte pieczemy około 20 minut w 180°C. Upieczone studzimy. 
Zakręcone tygryski
Wyrobione ciasto dzielimy na dwie równe części
Zakręcone tygryski
Zabarwione ciasta odstawiamy do wyrośnięcia
Zakręcone tygryski
Po wyrośnięciu rozwałkowane ciasta nakładamy na siebie
Zakręcone tygryski
Ze zwiniętego rulonu odcinamy bułeczki. Odstawiamy do wyrośnięcia

Tagi:

dynia