Sposób przygotowania:
Zakręcone tygryski
Z 1 szklanki wody, drożdży, cukru oraz 3 łyżek mąki przygotowujemy rozczyn. W tym celu rozpuszczamy cukier i drożdże w wodzie . Następnie dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Gotowy pozostawiamy na około 10 minut by podrósł. Do miski wsypujemy mąkę, mleko w proszku, sól oraz wlewamy olej, pozostała wodę i przygotowany rozczyn. Energicznie zagniatamy ciasto (ok 15 minut). W razie potrzeby można dodać jeszcze odrobine wody. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej z nich dodajemy kakao oraz około 1 łyżkę wody. Kakaowe ciasto wyrabiamy do momentu jak uzyskamy jednolity kolor. Do drugiej części ciasta dodajemy kurkumę oraz dyniowy mus. Wyrabiamy do połączenia składników. Tak przygotowane ciasta żółte i brązowe w osobnych miseczkach pozostawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasta wykładamy na stolnicę. Każde z nich wałkujemy na prostokąt. Rozwałkowane nakładamy na siebie i zwijamy w roladę. Uformowaną kroimy na plastry o grubości około 2 cm. Tak powstałe zakręcone bułeczki lekko spłaszczamy, smarujemy wodą, posypujemy sezamek i odstawiamy do podrośnięcia. Wyrośnięte pieczemy około 20 minut w 180°C. Upieczone studzimy.
marietta