Sposób przygotowania:
Zakwas na barszcz czerwony wersja 3
Obrane buraki, umyć i pokroić na kawałki . Wsypać buraki do słoja. Posypać suchymi przyprawami. Wodę zagotować z solą i cukrem . Zalać ułożone w słoju buraki letnią wodą. Dolać sok. Na wierzchu położyć skórkę od chleba . Przykryć słój gazą obwiązać i zostawić w ciepłym miejscu na tydzień. Przecedzić przez gęste sito.Trzymać w lodówce. Wystarczy na 1,5 litra mocnego barszczu ( z tego 2 szklanki to będzie zakwas ).* Buraczków odcedzonych z zakwasu nie wyrzucać .Można je obgotować i zrobić jarzynkę. Można pokroić w kostkę i zamrozić a potem zrobić na gulasz buraczany lub inne potrawy .Inne wersje zakwasu na barszcz czerwony to :Zakwas na barszcz czerwony inaczejZakwas na barszcz czerwony wg Buni