Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Zakwas na barszcz czerwony wersja 3

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Przyszła pora by nastawić nowy zakwas na wigilijny barszczyk a potem ugotować pyszny barszczyk na nim

Zakwas na barszcz czerwony wersja 3 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zakwas na barszcz czerwony wersja 3

 

  • 4 buraki
  • 2 szklanki wody
  • 1 łyżka soku wiśniowego
  • 1 płaska łyżka soli
  • 1 łyżeczka brązowego cukru trzcinowego nie rafinowanego
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 1 goździk
  • 2 małe liście laurowe
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 ziela angielskie
  • 6 ziaren czarnego pieprzu
  • gałązka natki pietruszki ( suszona )
  • 1/2 łyżeczki suszonej marchewki
  • 1/3 łyżeczki suszonej pietruszki ( korzeń )
  • 1/4 piętki chleba na zakwasie ( lub kawałek skórki )

 

 

 

Sposób przygotowania:

Zakwas na barszcz czerwony wersja 3
Obrane buraki, umyć i pokroić na kawałki . Wsypać buraki do słoja. Posypać suchymi przyprawami. Wodę zagotować z solą i cukrem . Zalać ułożone w słoju buraki letnią wodą. Dolać sok. Na wierzchu położyć skórkę od chleba . Przykryć słój gazą obwiązać i zostawić w ciepłym miejscu na tydzień. Przecedzić przez gęste sito.Trzymać w lodówce. Wystarczy na 1,5 litra mocnego barszczu ( z tego 2 szklanki to będzie zakwas ).* Buraczków odcedzonych z   zakwasu nie wyrzucać .Można je obgotować i zrobić jarzynkę. Można pokroić w kostkę i zamrozić a potem zrobić na gulasz buraczany lub   inne potrawy .Inne wersje zakwasu na barszcz czerwony to :Zakwas na barszcz czerwony inaczejZakwas na barszcz czerwony wg Buni
Zakwas na barszcz czerwony wersja 3
Umyte i obrane buraki pokroić w plastry - ułożyć w słoju
Zakwas na barszcz czerwony wersja 3
Dodać przyprawy-zalać wodą -połozyc na wierzchu skórkę chleba
Zakwas na barszcz czerwony wersja 3
Zostawić zakwas w ciepłym miejscu przykryty na tydzień
Zakwas na barszcz czerwony wersja 3
Przecedzić zakwas zdejmując przedtem pianę która utworzyła się na wierzchu