Sposób przygotowania:
Zakwas na barszcz czerwony według Buni
Wyparzyć duży 1,5 -2 litrowy słój . Obrać buraki , umyć i pokroić w pół plastry .Czosnek obrać i też pokroić w plasterki . Układać w słoju warstwę buraków , posypać połową czosnku , połową soli .Wrzucić listki laurowe , ziela angielskie . Na to drugą warstwę buraków , resztę soli , jabłko , skórkę od chleba.
W wodzie rozpuścić miód i zalać tym buraki . Przykryć gazą lub lnianą cienką ściereczką - obwiązać i zostawić w ciepłym miejscu na 5 dni . Po 24 godzinach można wyjąć chleb i zebrać z wierzchu pianę - zakwas się i tak ukisi a będzie bardziej klarowny . Spróbować czy zakwas jest odpowiednio kwaśny. Przecedzić.
Będziemy mieć 3 szklanki dobrego zakwasu co wystarczy na 1,5 litra mocnego barszczu ( z tego 3-3,5 szklanki to będzie zakwas)Ja robie zawsze taką samą porcję - połowę używam na zupę - resztę albo wypijamy dla zdrowia albo mrożę tak jak zakwas na żurem . Takim to sposobem raz w miesiącu kiszę zakwas na żurek i zakwas na barszcz czerwony . Więcej ilościowo nie robię bo po prostu nie mam gdzie trzymać.
Buraczków które pozostaną po odcedzeniu zakwasu nie wyrzucać .Można je obgotować i zrobić surówkę . Można pokroić w kosteczkę i traktować jak pikle , można zamrozić i zrobić na gulasz buraczany i inne potrawy .
W wodzie rozpuścić miód i zalać tym buraki . Przykryć gazą lub lnianą cienką ściereczką - obwiązać i zostawić w ciepłym miejscu na 5 dni . Po 24 godzinach można wyjąć chleb i zebrać z wierzchu pianę - zakwas się i tak ukisi a będzie bardziej klarowny . Spróbować czy zakwas jest odpowiednio kwaśny. Przecedzić.
Będziemy mieć 3 szklanki dobrego zakwasu co wystarczy na 1,5 litra mocnego barszczu ( z tego 3-3,5 szklanki to będzie zakwas)Ja robie zawsze taką samą porcję - połowę używam na zupę - resztę albo wypijamy dla zdrowia albo mrożę tak jak zakwas na żurem . Takim to sposobem raz w miesiącu kiszę zakwas na żurek i zakwas na barszcz czerwony . Więcej ilościowo nie robię bo po prostu nie mam gdzie trzymać.
Buraczków które pozostaną po odcedzeniu zakwasu nie wyrzucać .Można je obgotować i zrobić surówkę . Można pokroić w kosteczkę i traktować jak pikle , można zamrozić i zrobić na gulasz buraczany i inne potrawy .
Netka
ciamciaramcia
Babciagramolka
Po tygodniu powinien być juz dobry - ja po tym czasie próbuje , jak za mało kwasny to jeszcze trzymam na wierzchu , a jak dość to rozlewam w słoiczki i wstawiam do lodówki. Trzeba dopasowywać do swojego smaku .
ciamciaramcia
Dziękuję, taki piękny kolor aż ślinka cieknie
ciamciaramcia
Buniu, u nas na wsi nie ma chleba żytniego, jest pszenno-żytni, może taki być?
Babciagramolka
Daj skórkę takiego jak jest ( może być zwykły razowiec - byle by zaczęło fermentować )
ciamciaramcia
Babciagramolka
Cieszę się - ale z całowaniem to poczekaj aż polecę wyszorować :) :) . A tak poważnie to miło mi , że na cos sie przepis przydał.
ciamciaramcia
ZDROWYCH, WESOŁYCH ŚWIĄT
Babciagramolka
A ja w tym roku nową wersję próbuję . Już się nie mogę doczekać co mi z niego wyjdzie - koło czwartku będę próbować .
ciamciaramcia
ZDROWYCH, SPOKOJNYCH ŚWIĄT