justynkag

justynkag

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 68]

Zakwas na żurek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Jak wiadomo żurek na domowym zakwasie jest niezastąpiony. Zakwas jest prosty w wykonaniu, a żurek smakuje wyśmienicie. Naprawdę warto go zrobić.

Zakwas na żurek

Składniki:

Zakwas na żurek

 

 

Sposób przygotowania:

Zakwas na żurek
Mąkę zalać gorącą wodą w wysokim słoiku lub naczyniu kamionkowym. Dokładnie wymieszać.

Zawiesina powinna być o gęstości jak na ciasto naleśnikowe. Dodać pozostałe składniki oprócz chleba. Ostudzić. Następnie dolać dwie szklanki przegotowanej i schłodzonej wody.

Teraz dodać pieczywo i nakryć pieluchą tetrową.

Odstawić w ciepłe miejsce na 3-6 dni