Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 340]

Zakwas pszenno-żytni na żurek i zalewajkę

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 3

Domowy zakwas to bardzo prosty i szybki sposób, aby po kilku dniach kiszenia ugotować pyszną zalewajkę czy żurek. Zdrowyi naturalny!

Zakwas pszenno-żytni na żurek i zalewajkę

Składniki:

Zakwas pszenno-żytni na żurek i zalewajkę

 

Sposób przygotowania:

Zakwas pszenno-żytni na żurek i zalewajkę
Czysty duży słoik wyparzyc i do polowy wypełnić przegotowaną i przestudzoną wodą i dolać łyżkę gotowego zakwasu, aby zaszczepić w słoiku odpowiednie kultury. 

Mąkę pszenną i zbytnią połączyć w proporcji 1:1, po czym wsypać do wody i wymieszać trzepaczką, aż znikną grudki. Do słoika dołożyć liście laurowe, ziele angielskie, ziarna czarnego pieprzu i pokrojone ząbki czosnku. 

Na wierzch słoika nałożyć gazę lub arkusz ręcznika papierowego i zabezpieczyć gumką. Odstawić na kilka dni w ciepłe miejsce. Raz na dobę przemieszać czystą (!) łyżką. 

Po tygodniu zakwas powinien być kwaśny. Kisić do ouzyskania ulubionego smaku. Szybkość fermentacji zależy od panującej w otoczeniu temperatury.

Tagi:

zakwas żurek