Zupa ziemniaczana

Zupa ziemniaczana

Zupa ziemniaczana to pożywny obiad na chłodniejsze dni. Zupę warto podać z chlebem lub bagietką. Dobrym pomysłem jest też dodanie groszku ptysiowego i smażonych grzanek. Dobrym pomysłem jest przygotowanie zupy z pieczonych ziemniaków, a fanom ostrych przypraw spodoba się pikantna zupa krem z ziemniaków. Świetnym rozwiązaniem jest pożywna zupa ziemniaczana z kiełbasą. Ze względu na warzywa, zupa dostarcza niemal wszystkich witamin do organizmu, dzięki czemu jest zdrowym obiadem dla całej rodziny.

Zupa chrzanowa

Zupa chrzanowa

Zupa chrzanowa, nazywana chrzanówką, może być podana zamiast tradycyjnego żuru wielkanocnego. Nieodłącznym elementem zupy z chrzanem jest biała kiełbasa i jajka na twardo. Chrzanówka ma ostry i lekko kwaśny smak. Mocny aromat zupy dobrze wkomponuje się w świąteczne menu. Do zupy można wykorzystać gotowy chrzan ze słoika lub świeży korzeń, starty na tarze o małych oczkach.

Zupa pieczarkowa

Zupa pieczarkowa

Zupa pieczarkowa jest bardzo sycąca i łatwa do przygotowania. Do ugotowania pieczarkowej potrzebne są warzywa (pieczarki, cebula, seler, pietruszka, marchew), zioła (liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz), śmietana oraz masło. Zupa krem z pieczarek przygotowywana jest na wywarze mięsnym. Można dodać również serek topiony, który sprawi, że potrawa będzie miała konsystencję kremu. Wybornie smakuje zupa pieczarkowa z makaronem oraz zupa pieczarkowa z ziemniakami.

Zupa grzybowa

Zupa grzybowa

Zupa grzybowa w kuchni polskiej podawana jest najczęściej z kluskami lub makaronem. Przygotowuje się ją na wywarze mięsno-warzywnym lub warzywnym z dodatkiem gęstej śmietany. Zazwyczaj do zup grzybowych stosuje się pieczarki, borowiki, kurki i maślaki. Z grzybową dobrze komponują się takie przyprawy, jak oregano, pietruszka, ziele angielskie i bazylia. Aby zupa była bardziej dietetyczna, można pominąć śmietanę lub zmniejszyć jej ilość do jednej łyżki.

Zupa brokułowa

Zupa brokułowa

Zupa brokułowa jest szybka w przygotowaniu. Wystarczy ugotować brokuły w bulionie z dodatkiem innych warzyw, np. ziemniaków lub kalafiora. Następnie całość można zmiksować na gładki krem lub podać w tradycyjnej formie. Zupę z brokułów można zabielić przy pomocy śmietany, mleka kokosowego lub serka topionego. Świetnie smakuje podana z aromatycznymi grzankami ziołowymi lub groszkiem ptysiowym.

Zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa to jedna ze sztandarowych polskich zup obecnych zarówno na co dzień jak i od święta. Podawana na różne sposoby od lekkiej na wywarze warzywnym po gęstą krem z grzankami czosnkowymi. Możemy ją przygotować z ogórków kiszonych własnej produkcji oraz świeżych, w zależności od sezonu. Jeżeli zależy nam na treściwej i sycącej wersji, warto pokusić się o dodatek ryżu lub ziemniaków z kawałkami mięsa z kurczaka, które pozostanie nam z rosołu.

Znaleźliśmy 61 przepisów w kategorii Zalewajka

Zupa zalewajka

Zupa zalewajka

WWWiola WWWiola

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Żurek zalewajka

Żurek zalewajka

Madija Madija

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Zupa "zalewajka"

Zupa "zalewajka"

izek izek
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Zalewajka na bogato

Zalewajka na bogato

edytaha edytaha

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Sielska zalewajka

Sielska zalewajka

cooked cooked
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Zalewajka na bogato

Zalewajka na bogato

Alex_M Alex_M

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Zalewajka

Zalewajka

beatkaa153 beatkaa153

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Zalewajka moja

Zalewajka moja

BSz BSz

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Grzybowa zalewajka

Grzybowa zalewajka

Mysiunia Mysiunia
7

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: