Książka Kucharska: Smaki Japonii

Zalewa azjatycka

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Ujawniam Wam "czarnego konia" moich przepisòw

Zalewa azjatycka

Składniki:

Zalewa azjatycka

 

  • 2 1/2 szklanki soja sosu
  • 2 szklanki wody
  • 1/4 szklanki sherry (wina ryżowego)
  • 1/4 szklanki cukru
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 całe gwiazdki anyżu (wg gustu)
  • ok. 4 cm św.pokrojonego w plastry imbiru (wg gustu)
  • 4 małe ostre papryczki(wg gustu)
  • 1/4 oleju można dodać łyżeczkę oleju sezamowego

Sposób przygotowania:

Zalewa azjatycka
Wszystko łączymy ,gotujemy 10 min.. Teraz tak zlewamy do jakiegoś pojemnika i trzymamy w lodówce.Niespodziewani goście a my ciach sos z lodówki ,zagęszczamy mąką ( ja startym ziemniakiem) i polewamy mięsa.Np. piersi kurczaka. Robimy sos do maczania,sos do sałatki egzotycznej...(bach ,cebulka na wierzch). Gdy mamy więcej czasu wrzucamy do zalewy mięsa np.całego kurczaka i gotujemy do miękkości.Wkładamy mięso do marynaty na parę godzin i na grilla.Po ugotowaniu mięsa ,sos ponownie odkładamy do lodòwki bo im się więcej w nim gotowało tym lepszy.Dolać trochę wody gdy za mocny.........

Tagi:

sosy