Sposób przygotowania:
Zalewajka
1. ziemniaki obieramy myjemy i kroimy w niewielka kostkę i zlewamy 1 l wody. Dodajemy ziele angielskie,listki laurowe i kostki rosołowe. Gotujemy, aż ziemniaki bedą miękie. wlewamy żurek do dmaku-tyle by zupa miała wyraźnie kwasowaty smak. Doprawiamy sola i pieprzem.
2 Cebulę kroimy w drobna ostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i lekko ja szklimy. Dodajemy do gotującej się zupy, mieszamy i chwile gotujemy. Na koniec dodajmey śmietanę-mieszamy z kilkoma łyzami goracej zupy, by ją zahartowaći wlewamy do garnka. Zagotować.
2 Cebulę kroimy w drobna ostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i lekko ja szklimy. Dodajemy do gotującej się zupy, mieszamy i chwile gotujemy. Na koniec dodajmey śmietanę-mieszamy z kilkoma łyzami goracej zupy, by ją zahartowaći wlewamy do garnka. Zagotować.