Sposób przygotowania:
Zamiast wędlin- szynka pieczona
Wymieszać marynatę z 3 łyżek oliwy ,papryki , pieprzu , soli . Wetrzeć ją dobrze w mięso i zostawić w chłodnym miejscu na kilka godzin . Na patelni rozgrzać resztę oleju. Położyć mięso i obsmażyć na rumiano ze wszystkich stron. Przełożyć do garnka . Na patelnie wlać pół szklanki wody i zagotować- przelać do garnka. Cebule pokroić na ósemki i dołożyć do mięsa. Wrzucić przyprawy . Zalać mięso wodą tak by przykrywało go na 5 cm. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz i dusić 2-2,5 godziny kilkukrotnie przewracając . Gdyby woda za szybko odparowywała dolać po ½ szklanki . Gdy mięso będzie już zupełnie miękkie- odkryć garnek i odparować sos do objętości 1,5 szklanki. Wyjąć mięso z garnka i ostudzić . Kroić chłodne na cienkie plastry ostrym nożem. Mięso można podzielić na kawałki ( np. 4 części) i zamrozić do późniejszego wykorzystania. Sos zmiksować i zostawić do tej części mięsa która będzie podawana na obiad ( można zamrozić ).