Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Zapiekana chałka z jabłkami i cynamonem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

To co mnie urzeka w tym wypieku to...nierówny, chrupiący, rumiany wierzch.

Zapiekana chałka z jabłkami i cynamonem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zapiekana chałka z jabłkami i cynamonem

 

  • chałka
  • szczypta soli
  • 4 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1,5 szklanki mleka
  • oraz: 3 jabłka
  • cynamon
  • 4 łyżki suszonej żurawiny
  • cukier puder
  • tłuszcz do formy
  • 2 łyżki wiórków kokosowych

 

Sposób przygotowania:

Zapiekana chałka z jabłkami i cynamonem
Dzień wcześniej kroimy chałkę w kostkę 2 x 2 cm i rozkładamy aby dobrze wyschła. Mleko, jajka, olej, sól, cukier waniliowy mieszamy dokładnie w wysokim naczyniu. Dużą tortownicę smarujemy masłem i wysypujemy wiórkami. Jabłka obieramy i kroimy w dość grubą kostkę. Na spód tortownicy wykładamy połowę suchej chałki, na chałkę dajemy jabłka i żurawinę. Całość obficie posypujemy cynamonem. I na sam koniec wykładamy resztę chałki. Jeszcze raz mieszamy mokre składniki i a pomocą łyżki wolno polewamy miejsce przy miejscu całe ciasto. Odstawiamy na 20 min, aby sucha bułka dobrze namokła. Przed włożeniem do piekarnika lekko dociskamy dłońmi wierzch. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy około 50 min. Wyjmujemy z formy jak całkowicie wystygnie, wierzch posypujemy pudrem.
Zapiekana chałka z jabłkami i cynamonem
Chałkę kroimy w kostkę i pozwalamy jej sczerstwieć.
Zapiekana chałka z jabłkami i cynamonem
Obrane jabłka kroimy w kostkę podobną do chałki.
Zapiekana chałka z jabłkami i cynamonem
Na spód idzie połowa chałki, na nią jabłka, żurawina i cynamon.
Zapiekana chałka z jabłkami i cynamonem
Wyjmujemy z formy po całkowitym wystygnięciu.