Sposób przygotowania:
Zapiekana chałka z jabłkami i cynamonem
Dzień wcześniej kroimy chałkę w kostkę 2 x 2 cm i rozkładamy aby dobrze wyschła. Mleko, jajka, olej, sól, cukier waniliowy mieszamy dokładnie w wysokim naczyniu. Dużą tortownicę smarujemy masłem i wysypujemy wiórkami. Jabłka obieramy i kroimy w dość grubą kostkę. Na spód tortownicy wykładamy połowę suchej chałki, na chałkę dajemy jabłka i żurawinę. Całość obficie posypujemy cynamonem. I na sam koniec wykładamy resztę chałki. Jeszcze raz mieszamy mokre składniki i a pomocą łyżki wolno polewamy miejsce przy miejscu całe ciasto. Odstawiamy na 20 min, aby sucha bułka dobrze namokła. Przed włożeniem do piekarnika lekko dociskamy dłońmi wierzch. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy około 50 min. Wyjmujemy z formy jak całkowicie wystygnie, wierzch posypujemy pudrem.