iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Zapiekana cukinia

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Cukinia zapiekana musi choć raz pojawić się w moim domu w okresie kiedy jest najlepsza i rośnie na działce, a czasami pojawia się i częściej.

Zapiekana cukinia Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zapiekana cukinia

 

Sposób przygotowania:

Zapiekana cukinia
Ryż ugotować w osolonej wodzie i po przestudzeniu dodać mięsa mielonego, cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na margarynie po czym też ja dodać do mięsa, wymieszać. Pomidory sparzyć i razem z pestkami pokroić w niezbyt dużą kostkę, bazylię posiekać i wszystko dodać do masy mięsnej, dosypać 1 łyżeczkę soli, 1 łyżeczkę pieprzu ziołowego i 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego, wszystko delikatnie, ale dokładnie wymieszać, ewentualnie doprawić solą.Cukinie ja obieram, ale to nie jest konieczne przy młodych sztukach, a wiec obraną cukinię przeciąć wzdłuż i łyżką wydrążyć środek z nasionami, następnie ułożyć je w formie w której będziemy zapiekać i posypać jarzynką oraz pieprzem na koniec masą mięsną napełnić cukinie. 1/2 litra gorącej wody wymieszać z koncentratem pomidorowym i doprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru tak przygotowanym sosem zalać cukinie. Piekarnik nagrzać do 200 st i zapiekać około 30 minut.
Zapiekana cukinia
Do mięsa dodać ugotowany ryż i podsmażona cebule.
Zapiekana cukinia
Następnie drobno posiekać umyta bazylie.
Zapiekana cukinia
Masę mięsną bardzo dokładnie wymieszać i doprawić.
Zapiekana cukinia
Przygotowaną masą napełanić cukinie i zalać sosem.