betkas

betkas

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 69]

Zapiekana kaszka kukurydziana

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczne i pożywne danie .Polecam.

Zapiekana kaszka kukurydziana

Składniki:

Zapiekana kaszka kukurydziana

 

 

Sposób przygotowania:

Zapiekana kaszka kukurydziana
Kaszkę lub mąkę kukurydzianą zalać wrzącą woda, lekko osolić i osłodzić, gotować do powstania gęstej masy, mieszając, by się nie przypaliła. Ugotowaną i ostudzoną masę utrzeć w misce, dodać utarte z cukrem żółtka (do białości) i dokładnie wymieszać. Ubić pianę z białek i delikatnie wymieszać z masą. Wysmarować tłuszczem formę/naczynie do zapiekania i nałożyć masę. Zapiec pod przykryciem w 180 st.C , aż deser zacznie odstawać od brzegów naczynia. Podawać z sokiem, konfiturami lub śmietaną. Smacznego.