Sposób przygotowania:
zapiekana papryka z tuńczykiem
Papryki umyć odciąć końcówki, wydrążyć, zawinąć w folię spożywczą ciasno, wstawić do nagrzanego do 200 st piekarnika na 15 min, aż skórka zrobi się ciemna. Wyciągnąć, włożyć wraz z folią do lodówki na 15 min, wyjąć i ściągnąć z nich skórkę- powinna łatwo odejść. Przekroić na pół. Na maśle zeszklić cebulkę, wsypać ryż, chwilkę przesmażyć, dolać gorącą wodę z rozpuszczonymi kostkami do wysokości ryżu i dusić na małym gazie aż wchłonie cały bulion, dolewając po trochu, około 20 min. Dodać ser, zieleninę i wymieszać. faszerować papryki ryżem, na górze ułożyć kawałki tuńczyka, lekko je wcisnąć w ryż, górę wysmarować majonezem i zapiec 15 min w 180 st w piekarniku.