śa

śa

Starszy Kucharz
[Przepisów: 10]

Zapiekana ryba pod warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

W domu unosił się zapach, jak w jakiejś nadmorskiej restauracji. Rybę podałam z ryżem polanym odrobiną oleju lnianego.

Zapiekana ryba pod warzywami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zapiekana ryba pod warzywami

 

  • 700 g miruny,
  • 450 g brukselki
  • 1 duża marchew
  • mały seler,
  • por,
  • natka pietruszki,
  • koperek,
  • łyżka chrzanu,
  • cytryna,
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki majonezu,
  • 100 ml mleka skondensowanego

 

Sposób przygotowania:

Zapiekana ryba pod warzywami
Rybę osolić i popieprzyć, kłaść na gorący olej i smażyć z obu stron przez krótką chwilę (robiłam to może 30 s na każdą stronę). Marchew i seler zetrzeć na tarce, pokroić natkę, koperek, por. Wszystkie warzywa wymieszać z chrzanem, solą, pieprzem i skropić obficie cytryną. Warzywa wrzucić na pozostały po rybie olej. Smażyć, aż puszczą sok. W naczyniu ułożyć rybę, brukselkę i pozostałe podsmażone warzywa. Majonez wymieszać z mlekiem i polać wierzch zapiekanki. Piec w 200 stopniach ok. 20-30 min.
Zapiekana ryba pod warzywami
Rybę można przyprawić wczesniej, aby nabała lepszego smaku
Zapiekana ryba pod warzywami
Użyłam mrożonej brukselki, trzeba ją dobrze rozmrzić, żeby nie puściła za dużo soku
Zapiekana ryba pod warzywami
Warzywa postanowiłam podsmażyć, żeby nie mieć za dużo płynu w czasie pieczenia ryby
Zapiekana ryba pod warzywami
Mleko skondensowane nadało potrawie lekko słodkawy smak.