Sposób przygotowania:
Ryba w brokułach
Przygotowujemy ziemniaki: obieramy, myjemy a na koniec kroimy je w plastry o grubości nie większej niż 0,5 cm. Ziemniaki wrzucamy do garnka z osoloną wodą i gotujemy ok 5 minut. Filety skrapiamy świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny a następnie solimy z każdej strony. Brokuły rwiemy na różyczki i parzymy wrzątkiem, a następnie zalewamy zimną wodą. Natkę pietruszki myjemy pod bieżącą wodą i delikatnie ją siekamy. Rozpuszczamy masło na patelni, dodajemy do niego mąkę. Całość mieszamy aż uzyskamy jednolitą konsystencję. Zasmażkę zalewamy mlekiem. Gotujemy kilka minut aż otrzymamy gęsty beshamel. Doprawiamy go odrobiną soli i białym pieprzem. Dodajemy posikaną wcześniej natkę, starty żółty ser, skórkę z cytryny (startą) oraz brokuł i mieszamy. Naczynie natłuszczamy a następnie układamy warstwami ziemniaki, filety i zalewamy całość sosem. Zapiekamy w rozgrzanym piekarniku 190 st C przez ok 30 min. Przygotowaną, zapieczoną zapiekankę wyciągamy z piekarnika. Życzymy smacznego:)