e-jola1

e-jola1

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 71]

Łosoś ze szpinakiem zapiekany w cieście

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszna ryba pod chrupiącą kołderką

Łosoś ze szpinakiem zapiekany w cieście Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Łosoś ze szpinakiem zapiekany w cieście

 

  • 500g filetów z łososia
  • 500g mrożonego szpinaku
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 130g sera feta
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oliwy
  • ½ łyżeczki przyprawy do ryb
  • pół pęczka koperku
  • 1 łyżeczka masła

Sposób przygotowania:

Łosoś ze szpinakiem zapiekany w cieście

Szpinak należy wcześniej rozmrozić  i odsączyć z nadmiaru wody. Następnie podsmażyć na oliwie, przyprawić czosnkiem i pokruszoną fetą. Jajko wbić do kubka, odłożyć trochę białka do posmarowania ciasta, resztę dodać do szpinaku, wymieszać. Szpinak smażyć tak długo, aż woda całkowicie odparuje i będzie suchy. Koperek umyć, drobno posiekać. Rybę umyć, osuszyć i pokroić w plastry, posypać przyprawą do ryb i koperkiem. Naczynie do zapiekania wysmarować masłem, na spód rozłożyć szpinak, plastry łososia, przykryć ciastem i wierzch posmarować białkiem. Zapiec w piekarniku w temp. 180 °C przez ok. 30 min. Smacznego!


Łosoś ze szpinakiem zapiekany w cieście
Szpinak podsmażyć na oliwie i dodać pokruszoną fetę oraz czosnek
Łosoś ze szpinakiem zapiekany w cieście
Rybę umyć osuszyć i pokroić w plastry posypać przyprawą do ryb i koperkiem
Łosoś ze szpinakiem zapiekany w cieście
Naczynie do zapiekania wysmarować masłem na spód rozłożyć szpinak plastry łososia
Łosoś ze szpinakiem zapiekany w cieście
przykryć ciastem i wierzch posmarować białkiem