Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Zapiekana wątroba wieprzowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Wieprzowa wątroba panierowana w mące i usmażona, a następnie zapieczona z podsmażoną cebulką i żółtym serem.

Zapiekana wątroba wieprzowa

Składniki:

Zapiekana wątroba wieprzowa

 

  • 1/2 kg wieprzowej wątroby
  • 1/2 szklanki mleka
  • mąka pszenna do obtoczenia
  • olej do smażenia
  • przyprawa do mięs - wg uznania
  • 2 duże cebule
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • ok. 10-15 dkg żółtego sera

Sposób przygotowania:

Zapiekana wątroba wieprzowa

Etap 1

Zapiekana wątroba wieprzowa
Oczyszczona i pokrojona w plastry wątroba zalana mlekiem.

Wątrobę oczyścić, pokroić w cienkie plastry, zalać mlekiem i odłożyć do lodówki na kilka godzin (u mnie było 5 godzin).

Etap 2

Zapiekana wątroba wieprzowa
Wątroba panierowana w mące przyprawiona i rumieniona na oleju.

Po tym czasie wątrobę odsączyć z mleka, obtoczyć w mące, kłaść na rozgrzany na patelni olej, oprószyć z obu stron przyprawą do mięs. Wątrobę z obu stron zrumienić.

Etap 3

Zapiekana wątroba wieprzowa
Zrumieniona wątroba ułożona w naczyniu do zapiekania.

Zrumienioną wątrobę ułożyć w naczyniu do zapiekania, oprószyć solą.

Etap 4

Zapiekana wątroba wieprzowa
Pokrojona w piórka cebula zrumieniona na oleju.

Cebule obrać, pokroić w piórka, lekko zrumienić na oleju, doprawić solą i pieprzem.

Etap 5

Zapiekana wątroba wieprzowa

Cebulę rozłożyć na wątrobie. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach, rozłożyć na cebuli. Wątrobę zapiekać w 200 stopniach przez ok. 20 minut (aż ser zacznie się lekko rumienić).