edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Wątróbka z jabłkami i estragonem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Zapiekana pod śmietanowo-musztardowym sosem. Przepis znalazłam w starej gazecie i żałuję, że wcześniej go nie wypróbowałam

Wątróbka z jabłkami i estragonem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Wątróbka z jabłkami i estragonem

 

  • 40 dag wątróbki wieprzowej
  • 2 małe cebule
  • 2 słodkie jabłka (ja dałam cortland)
  • 2 łyżki mąki
  • 2/3 szklanki śmietany 30% UHT
  • 3 łyżeczki musztardy sarepskiej
  • 3 łyżeczki jasnego sosu sojowego
  • duża szczypta estragonu
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Wątróbka z jabłkami i estragonem
Wątróbkę pokroić w cienkie plastry o grubości około 1 centymetra. Cebule obrać i pokroić w talarki. Jabłka obrać, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kilkumilimetrowe plastry. Plastry jabłek panierować w mące i kłaść partiami na niewielką ilość rozgrzanego oleju, smażyć krótko z obu stron na rumiano uważając, żeby jabłka się nie rozpadły. Przełożyć je do naczynia żaroodpornego. Piekarnik rozgrzać do temperatury ok. 200-210 stopni. Patelnię umyć po jabłkach, rozgrzać na niej łyżkę oleju i zeszklić na nim cebulkę. Rozłożyć ją na jabłkach. Na patelnię dolać troszeczkę oleju i usmażyć z obu stron plastry wątróbki. Ułożyć ją na jabłkach i cebuli. Śmietanę wymieszać w rondelku z musztardą i sosem sojowym, doprowadzić do wrzenia. Wyłączyć gaz, dodać roztarty w dłoniach estragon i gorącym sosem polać wątróbkę. Zapiekać około 10 minut. Przyznam bez bicia, że zjadłam bez żadnych surówek, tylko z chlebem i ogromnym smakiem :)
Wątróbka z jabłkami i estragonem
Cebule obrać i pokroić w talarki. Jabłka obrać, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kilkumilimetrowe plastry.
Wątróbka z jabłkami i estragonem
Obsmażone plastry jabłek ułożyć w naczyniu żaroodpornym.