siwa12345

siwa12345

Szef Kuchni
[Przepisów: 41]

Zapiekana wołowina.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Zamiast w piekarniku można dusić na małym ogniu.

Zapiekana wołowina.

Składniki:

Zapiekana wołowina.

 

  • 1 kg wołowiny,
  • 3 łyżki mąki wymieszanej z pieprzem i solą,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 1/2 łyżeczki tymianku,
  • 2 liście laurowe,
  • 3 duże cebule pokrojonej w plastry,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 1/2 szklanki bulionu wołowego,

Sposób przygotowania:

Zapiekana wołowina.
Wołowinę pokroić na 6 grubych plastrów,obtoczyć w mące,zrumienić na rozgrzanej oliwie,przełożyć do naczynia żaroodpornego.Dodać liść laurowy,tymianek.Zeszklić cebulę wraz z czosnkiem,dosypać mąkę,zamieszać a potem dolać bulion,stale mieszając podgrzać.Sosem zalać wołowinę,przykryć.Wstawić do nagrzanego piekarnika 160 stopni C.Zapiekać ok 3 godz nie odkrywając pokrywki