Sposób przygotowania:
Zapiekane bakłażany z niespodzianką
Bakłażana dokładnie umyć pod bieżącą wodą, osuszyć w ręczniku papierowym i wydrążyć środek bakłażana( nie należy go obierać). Przekroić bakłażana na ćwiartki. Mięso mielone włożyć do naczynia, marchew umyć, oczyścić, zetrzeć na tarce i dodać do mięsa, cebulę obrać, pokroić w kostkę i dodać do składników, pieczarki opłukać, obrać, pokroić w plasterki dodać do reszty składników, doprawić solą i pierzem, wymieszać, opłukać natkę pietruszki i drobno ją posiekać i dodać do pozostałych składników . Nałożyć nadzienie na bakłażan i włożyć do gorącego piekarnika do temp. około160-170 stopni C na około 30 minut- mięso nie może być surowe. Wyjąć ostudzić i ozdobić zielonym lubczykiem.