Kasja1986

Kasja1986

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 173]

Zapiekane białe szparagi pod kolorową goudą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Uwielbiam świeże szparagi. Uwielbiam je w wielu wersjach jednak moją ulubioną są one zapiekane w prostym sosie śmietanowym pod goudą z czerwonym i zielonym pesto.

Zapiekane białe szparagi pod kolorową goudą

Składniki:

Zapiekane białe szparagi pod kolorową goudą

 

Sposób przygotowania:

Zapiekane białe szparagi pod kolorową goudą
Szparagi obieramy. Blanszujemy w osolonej wodzie z dodatkiem soli i cukru. Następnie przekładamy je do żaroodpornych naczynek do zapiekania wysmarowanych masłem. Śmietanę mieszamy z jajkiem, solą, białym pieprzem. Mieszaniną zalewamy szparagi. Na wierzch kładziemy na przemian kawałki goudy. Na goudę kładziemy po wiórku masła. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i zapiekamy około 15 minut.