Sposób przygotowania:
Szparagi zapiekane z dorszem
Sposób na szparagi: Szparagi przekładamy do naczynia żaroodpornego (tych zielonych nie trzeba obierać, wystarczy odłamać jedynie zdrewniałą część). Dodajemy do nich łyżkę oliwy i sól do smaku, posiekaną pietruszkę, skórkę z cytryny oraz starty imbir. Posypujemy łyżką otrąb owsianych. Dobrze mieszamy. Wstawiamy do piekarnika- funkcja termoobieg 180 stopni, 20-25 minut. Sos do szparagów: Składniki dokładnie mieszamy (do rozdrobnienia sera świetnie nadaje się zwykły widelec) i przekładamy do miseczki.Dorsz pod pierzynką z pesto z pistacji i suszonych pomidorów Dorsza ze skórką pieprzymy i solimy, dzielimy na zgrabne kawałki. Pieczemy w brytfance w piekarniku- funkcja termoobieg, 180 stopni, 20-25 minut - w zależności od wielkości kawałków. Należy uważać, żeby nie wysuszyć ryby. Przygotowujemy pistacjowe pesto.Na upieczonego dorsza wykładamy pesto. Podajemy ze szparagami i sosem z sera feta.Smacznego!